ISLANDSHÄSTEN - GUDARNAS HÄST

Islandshästen är en hästras som härstammar från de hästar som vikingarna tog med sig ifrån Norge och övriga Skandinavien samt från Skottland och Irland. Tidigt började Islänningarna avla och förbättra sina hästar. Genom århundraden med svåra naturkatastrofer utvecklades Islandshästen till en utomordentligt tålig och stark men också en temperamentsfull häst. (Läs mer om Islandshästen i boken ”Rida islandshäst” av Reynir Adalsteinsson och Gabriele Hampel).

Islandshästen har förutom skritt, trav och galopp, en till två ytterligare gångarter som är tölt och flygande pass, hästarna kan vara fyr- eller femgånshästar. Tölten är den gångart som Islandshästen är mest berömd för. I antiken töltade alla hästar i Europa men såsmåningom avlade man bort tölten på de flesta ställen. Island, på grund av sin isolering, behöll sina töltande hästar. På Island finns det minst lika många benämningar för hästar som det finns benämningar för vinden. Hästen har förr i tiden varit för Islänningarna ett arbetsdjur och med hjälp av den tog man sig fram på den karga ön. Hästen har varit människans bästa vän både i motgång och medgång ett nästan övernaturligt djur. Många sagor och dikter handlar om hästen bland annat dikten Stjörnu Fákur efter Jóhannes úr Kötlum. Den dikten handlar om en vacker svart hingst med stjärna som föds i frihet på dem Isländska vidderna men slutar sitt liv i en engelsk kolgruva.

Island är en hästnation, att vara en duktig ryttare anses vara en gudagåva som några få får. Traditionell ridundervisning eller utbildning av hästar fanns knappast förr i tiden, men nu är det vanligt med all slags utbildning. På Hólar i Hjaltadal finns en statlig högskola/universitet och även på Lantbruksuniversitetet på Hvanneyri finns bra undervisning i ridkonsten och utbildning av hästar, där jobbar nu Reynir Adalssteinsson. Intresset för hästarna och ridningen är på fantastisk frammarch och nu finnas många mycket skickliga tränare och ryttare. Lika som det föds en och annan fantastisk häst, föds det emellanåt barn med den gudagåva att förstå och kommunicera med hästar på ett djupare sätt, konstnärligt sätt, därför kallar vi Isländingar ridningen för en typ av konst (reidlist=ridkonst).

Många Islandshästar har varit exporterade till andra länder och i många av dessa länder bedrivs det omfattande avel. Sverige är ett av de stora islandshäst länderna med avel och tävlingar, här finns många lokala Islandshästsklubbar som tillhör Svenska Islandshästföreningen.